Globaalisti yli 3000 ihmistä kuolee liikenteessä joka päivä ja tämän lisäksi lukemattomia ihmisiä loukkaantuu. Kreikassa, joka on erittäin suosittu matkakohde, on joitakin Euroopan vaarallisimpia teitä.

Maat, joissa on suurin liikennekuolemien määrä 100 000 asukasta kohti, ovat Eritrea, Egypti, Libya, Afganistan, Irak, Niger, Angola, Arabiemiirikunnat ja Gambia.

Yli 90 % liikennekuolemista tapahtuu maissa, joissa on alhainen tai kohtalainen tulotaso. Tämä tarkoittaa, että vaarallisimmat tiet ovat Euroopan ulkopuolella.

Poikkeuksena on Liettua, joka on tunnettu vaarallisista teistään. Siellä tapahtuu 22,4 kuolemaa 100 000 asukasta kohti. Norjassa määrä on 5.0 liikennekuolemaa 100 000 asukasta kohti.

Muissa suosituissa lomailumaissa Euroopassa on liikennekuolemien määrä 100 000 asukasta kohti on seuraava:

Turkki 13,4
Italia 9,6
Espanja 9,3
Ranska 7,5
Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkaissut viralliset tilastot Euroopan 10 vaarallisimmasta maasta:
Liettua 22,4 kuolemaa 100,000 asukasta kohti
Montenegro 20,4
Latvia 17,9
Georgia 16,8
Valkovenäjä 15,7
Moldova 15,1
Slovakia 15,1
Kreikka 14,7
Puola 14,7
Slovenia 14.6

(Lähde: Global Status report on road Safety, WHO)

Joissakin maissa teiden kunto on vaarallisin, toisissa maissa vaarallisia ovat liikennekulttuuri ja liikenteen määrä.

Maailman 23 vaarallisinta tieosuutta

Alla on yhteenveto tietyistä tieosuuksista, joissa esiintyy runsaasti liikenneonnettomuuksia:

Bolivia: Vanha Yungus-tie (Yunga-tie), 80 km pitkä vuoristotie, joka kulkee Coroican ja La Pazin välillä.

BrasiliaInterstate 116, vilkas tie, jossa on kuoppia, huonot opasteet ja paljon liikennettä.

Kiina: Sichuan – Tiibet, tieosuudella Chengdun ja Tiibetin välillä tapahtuu usein maanvyörymiä ja lumivyöryjä.
Costa Rica Pan American Highway, tieosuutta San Isidro de El Generalin ja Cartagon välillä, kutsutaan kuoleman tieksi (“death road”), koska se on täynnä reikiä ja jyrkkiä kurveja.

Ecuador: Cotopaxi Volcano -tie – 40 pitkä hiekkatie, joka ylittää joen Cotopaxiin kansallispuiston sisääntulon luona.

Egypti: Luxor-al-Ghurdaqah, tämä tie Punaisellemerelle tunnetaan yöllä tapahtuvista onnettomuuksista erityisesti sen vuoksi, että egyptiläiset ajavat ilman ajovaloja.

Englanti: A44 – tieosuus Leominsterin ja Worcesterin välillä tunnetaan erityisesti monista nokkakolareista.

Kreikka: Patiopoulo – Perdikaki, jyrkkä soratie ilman tiemerkintöjä. Sijaitsee Agrafan alueella.

Intia: Grand Trunk Road, tieosuus, joka on Intian vilkkain. Monet suuret rekat käyttävät tätä tieosuutta, myös härkävaunut, eläimet, pyöräilijät ja jalankulkijat, mikä tekee tästä tiestä hämmentävän.

Kenia: Tieosuudella Nairobi – Nakuro – Eldoret tapahtuu runsaasti liikenneonnettomuuksia. Joka vuoksi yli 300 ihmistä kuolee täällä liikenneonnettomuuksissa. Tämä johtuu enimmäkseen vaarallisista ohituksista, liian suurista nopeuksista tai ajamisesta alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kroatia: Rannikkotie (tie Adrianmeren rantaa pitkin) on kapea, mutkainen ja vilkas. Monilta alueilta puuttuu myös turvakaiteet ja pientareet.

Marokko: Marrakesh – Agadir, tieosuus, jossa raskas liikenne, linja-autot ja taksit ohittavat jyrkissä, tiukissa kurveissa.

Meksiko: Highway 1, mutkainen, kapea ja erittäin kuoppainen tie Tijuanasta Cabo San Lucasiin, jossa ei ole turvakaiteita, pientareita ja opasteita.

Namibia: Swakopmund – Walvis Bay, raskas liikenne ja paljon nokkakolareita, kun kuljettajat arvioivat etäisyyden autojen välillä väärin.

Nepal: Prithvi Highway, erittäin vilkas tie, jossa sadekaudella saattaa esiintyy maavyörymiä tai maan romahduksia.

Nigeria: Lagos – Ibadan – Ogbomosho – Ilorin – Jebba – Minna – Abiyo, erittäin vilkas tie, jossa on syviä koloja, minkä vuoksi kuljettajien täytyy usein ajaa väärällä puolella niiden välttämiseksi.

Pakistan: N-35 (Karakoram Highway), vuoristotie Pohjois-Pakistanissa, jossa on usein maavyörymiä, tulvaa ja mutaa.

Peru: Kuelap – Celendin – Cajamarca, kapea soratie vuoristossa, jossa on kielekkeitä ja U-mutkia.

Portugali: IP3, jyrkkä ja huonosti pidetty tie, jossa ei ole keskikaistaa.

Skotlanti: A77, mutkainen tie, joka on kaakossa paikassa, jossa tapahtuu usein kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia.

Espanja: Carretera Nacional N340 – kapea tie Costa del Solin rannikolla, jossa humalaiset ja brittiläiset turistit (jotka eivät ole tottuneet ajamaan oikealla puolella) usein törmäävät.

Etelä-AfrikkaN3, tie Free State Provincen Wardenin ja Van Reenen’s Passin välillä KwaZulu-Natalissa on paikka, jossa tapahtuu monia onnettomuuksia sumun, sateen, tuulen ja kapeiden teiden vuoksi.

Turkki: Bodrum – Milas – Märkä ja kapea rannikkotie ilman turvakaiteita monissa paikoissa, joka on erityisen vaarallinen, kun tien pinnat ovat märät.